RK Slovenije
Območno združenje Grosuplje

Taborska cesta 6
1290 Grosuplje

Tel: 01/78 11 630
       051/ 380-351
Faks: 01/78 11 631
E-mail: grosuplje.ozrk@ozrks.si
Sekretarka: Anica Smrekar
Predsednik: Matjaž Marinček

TRR: 02022-0016581140
 

Obiščite nas na Facebook-u

Prijava na tečaj in izpit prve pomoči za bodoče voznike motornih vozil

Zbiramo prijave za TEČAJ PRVE POMOČI ZA BODOČE VOZNIKE​, ki bo:

18. 11. in 19. 11. 2019 od 16.00 do 19.00 v Grosupljem​

Izpiti bodo v ponedeljek, 25.11.2019.

Prijave z naslovom, rojstnimi podatki in telefonsko številko zbiramo preko spletne prijavnice https://goo.gl/forms/3oZaht9vU4YJTkgh1

ali na mail: grosuplje.ozrk@ozrks.si ali na tel. Št. 01 7811 630, 051 380 351

Cena tečaja in izpita je 84,36 €, samo tečaja 28,72 €, samo izpita 55,64 €. Znesek nakažite na TR: SI56 0202 2001 6581 140, sklic 00 2019, namen: PRIIMEK IN IME KANDIDATA. Potrdilo o plačilu prinesite s seboj.

TEČAJ PRVE POMOČI ZA ZAPOSLENE se bo začel v sredo, 20.11.2019. Pohitite s prijavo!

Podeli:

Grosuplje v jeseni 2019

Svetovni dan prve pomoči, 14. september smo obeležili na prireditvi "Grosuplje v jeseni". Znanje oživljanja in uporabo defibrilatorja je obnovilo 250 ljudi. Opravili smo tudi 112 meritev krvnega tlaka in sladkorja ter razdelili 180 ekoloških vrečk za sadje in zelenjavo in drugih izdelkov ponovne uporabe. Hvala vsem prostovoljcem, res so garali!

Podeli:

Delavnica za nego na domu

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Grosuplje v sodelovanju z Domom starejših občanov Grosuplje

VABIMO NA DELAVNICO ZA LAIČNO OSKRBO IN NEGO BOLNIKA NA DOMU, 

ki bo potekala v centru aktivnosti v Domu starejših občanov Grosuplje

  • termin: v torek, 17. 9. 2019 od 9.00 do 12.00
  • termin: v torek, 24. 9. 2019 od 16.00 do 19.00

 

PROGRAM: Spremljanje in merjenje življenjskih funkcij, prikaz pripomočkov za nego, osebna higiena: pomoč pri kopanju slabo pokretnega v kopalnici in posteljna kopel nepokretnega, preoblačenje, hranjenje, postiljanje, dvigovanje, preprečevanje preležanin…

Prijavite se vsaj 7 dni prej na tel. Št.: 051 380 351 ali na e-naslov: grosuplje.ozrk@ozrks.si

 

Podeli:

SREČANJE STAREJŠIH V AMBRUSU

Pridi kdaj k meni v gosté,
ne trkaj, kar vstopi.
Podaj mi roko, nameni besedo al' dve,
poglej me v iskrive oči.
Naj delim s tabo svoje zgodbe,
pa solze in smeh,
naj začutim, da sem tu za té in ti za mé ...

...prišli smo in se družili na srečanju starejših krajanov, ki je v okviru KORK Ambrus potekalo 2. junija 2019, s pričetkom ob 14.00 uri. Sprva smo se udeležili sv. maše, kjer so lahko starostniki prejeli zakrament bolniškega maziljenja, nato pa smo se odpravili na druženje v kulturni dom v Ambrusu.

Po krajšem kulturnem programu, ki so ga soustvarili ambruški pevci in otroci, je sledila pogostitev, predvsem pa tisto kar je najpomembnejše, kar je 'rdeča nit' samega dogodka - pozornost, pogovor, stisk rok, objem in seveda smeh, no pa tudi kakšna solza je pritekla.

Ne da se opisati z besedami topline, ki jo začutiš v srcu ob tovrstnem druženju, z ramo ob rami, v tako raznoliki druščini... ker veš, da si dal in še mnogo več prejel. Ker veš, da si danes ti tisti, ki je podal roko, hkrati pa se zavedaš, da jo boš lahko že jutri potreboval sam. Le tako je lahko krog, ki se mu reče življenje sklenjen ter obdan z ljubeznijo, spoštovanjem in razumevanjem.

Melita Mersel Hočevar

Podeli:

Tja, kjer rastejo sanje

Na deževno soboto, 13. julija 2019, smo se vzgojitelji in 130 otrok odpravili na letovanje na Debeli Rtič, ki ga je že 23. leto zapored, organiziralo RKS - Območno združenje Grosuplje. Letovali so otroci treh občin: Grosuplja, Ivančne Gorice in Dobrepolja. 

Vreme se je kmalu po prihodu že precej popravilo, saj smo vendar naročili lepo vreme, ker smo si želeli dobro izkoristiti poletje, se veliko kopati v morju in na bazenu s slano vodo, se igrati v senci pod borovci različne vodne igre, veslati s kajaki po Rtiškem zalivu in preprosto uživati v brezskrbnih dneh.

Popoldneve po kosilu smo si krajšali z različnimi delavnicami: ustvarili smo si svojo igro "križcev in krožcev" iz blaga in morskih kamenčkov, izdelali smo meduze, ki smo jih k sreči v morju videli samo prvi dan. Naučili smo se, kaj pomeni položaj nezavestnega in kako nekomu nuditi osnovno prvo pomoč, če pride do poškodbe, rane. Spletali smo zapestnice prijateljstva in nizali perlice, plesali v senci pred paviljonom ter narisali razglednice za svoje domače, ki smo jih, kljub pestremu dogajanju, vseeno malo pogrešali. Seveda pa smo tradicionalno odšli tudi na izlet z ladjico, tokrat v Izolo.

Vsak dan je nekaj otrok, ki so si to želeli, obiskovalo trening nogometa, v petek pa so odigrali pravi nogometni turnir. Za otroke prve skupine, so se počitnice na Debelem rtiču 21. julija končale, prispelo pa je še 23 otrok, katerim smo pripravili podoben program, le temperature so bile še malo višje, kot prvi teden, zato smo se še toliko raje hladili v morju, odpluli pa smo na sladoled v Piran.

Za veliko otrok so bile to edine počitnice na morju to poletje, verjamemo, da bodo o njih sanjali še nekaj časa, morda še jeseni, ko se bodo spet vrnili v šolske klopi in jim bodo dogodki tega tedna pričarali nasmeh na obraz.

Nina in Tina, vodji letovanja

Podeli:

MORJE ZA EN DAN 2019

Sonce je že prijetno grelo, ko se je v sredo, 19. 6. 2019 gruča petdesetih ljudi zbirala na avtobusni postaji v Grosupljem. Kljub jutranji uri so bili vsi prešerno razpoloženi in polni pričakovanj, kaj bo prinesel dan, ko smo se že peto leto zapored odpravili na enodnevni izlet na morje. Predvsem smo hoteli polepšati dan tistim, ki si niti en dan morja ne morejo sami privoščiti. 

Posedli smo se po avtobusu, pozdravili prijaznega šoferja, označili avtobus z znakom Rdečega križa, mimo grede se nam je še v Šmarju – Sap pridružilo nekaj izletnikov in odpeljali smo se proti morju. Že nad Koprom se nam je oprl čudovit pogled na našo obalo, toda mi smo hiteli do mondenega Portoroža, spili kavo, polizali sladoled ter ob obali začutili vonj soli in morja. Kar presenetila je pripoved dveh izletnic, da sta, zahvaljujoč izletu, prvič v življenju obiskali Portorož, ki je ta dan sijal v vsej svoji lepoti. Po krajšem ogledu smo se odpeljali do Debelega Rtiča. Najbolj pogumni so skočili v morje, večina pa v prijetno topel bazen na obali. Kljub temu, da smo v Portorožu pojedli krofe, ki nam jih je podarila Pekarna Grosuplje, se je obilno in okusno kosilo ob 14. uri zelo prileglo. Po popoldanskem kopanju in uživanju v senci borovcev smo se proti večeru vsi izredno zadovoljni vračali domov. Med vožnjo smo vso pot prepevali stare in že skoraj pozabljene viže, ki so nas zazibale v spomine na otroštvo in mladost. Mogoče petje res ni bilo čisto ubrano, bilo pa je zapeto iz srca in peli smo vsi. 

V imenu vseh udeležencev se za tako lep izlet zahvaljujemo Fundaciji Drevored, Občini Grosuplje in Pekarni Grosuplje. 

 

Predsednica krajevne organizacije

Rdečega križa Grosuplje

Milena Mušič

 

Podeli:

Novo vodstvo RKS - OZ Grosuplje

RKS - OZ Grosuplje je na današnjem izrednem Zboru članov dobilo novo vodstvo. Novi predsednik je Matjaž Marinček, nova podpredsednica pa dr. Zora Korošec Koruza. Čestitke in veliko uspeha pri delu!

Podeli:

Srečanje osnovnošolskih krožkov PP

Na Podružnični OŠ Polica smo z našimi predavatelji in bolničarji prve pomoči v četrtek, 25. 4. 2019 izvedli srečanje osnovnošolskih krožkov prve pomoči. Otroci iz OŠ Dobrepolje, Louisa Adamiča Grosuplje, Stične, Šmarja - Sap in kar dve skupini z domače šole Polica so pokazali veliko navdušenje in željo, da bi izpopolnili znanje. Vadili so TPO in v obliki kviza teoretično in praktično pokazali, kako bi pomagali pri opeklinah, hudih krvavitvah, epileptičnem napadu, udarcih, pri možganski kapi... Hvaležni smo mentoricam za posredovano znanje in motiviranje otrok in seveda gostoljubni ravnateljici Nataliji Kotar, ki je vzpodbujala učence in tudi poskrbela za njihove lačne želodčke.

Podeli:

Letovanje otrok

ZDRAVSTVENO LETOVANJE IN KOLONIJA OTROK IN ŠOLARJEV NA DEBELEM RTIČU

Poleg 8-dnevnega letovanja od 13. 7. do 21. 7. 2019 razpisujemo še dodatni, 7-dnevni termin za letovanje otrok, ki bo potekal od 21. 7. do 28. 7. 2019. Na voljo so torej naslednje možnosti:

Za zdravstveno letovanje mora otroka predhodno pregledati njegov izbrani zdravnik in izpolniti predpisani obrazec na hrbtni strani. Starši to uredite sami in obojestransko izpolnjen obrazec pošljete v našo pisarno. Prispevek staršev za zdravstveno letovanje za 8 dni je 45,84, za 7 dni pa 40,11 €.

Kolonija je namenjena zdravim otrokom s slabšim socialnim statusom, ki ne izpolnjujejo pogojev za zdravnikov predlog. Izpolnjeni prijavnici morate priložiti kopijo odločbe CSD za denarno pomoč ali za otroški dodatek in opisati socialno materialni položaj družine. Prispevek za 8-dnevno kolonijo znaša 45,84 € za 1. do 4. dohodkovni razred, 80,00 € za 5. do 6. dohodkovni razred in 128,00 € za 7. do 8. dohodkovni razred, za 7-dnevno kolonijo pa 40,11 € za 1. do 4. dohodkovni razred, 75,00 € za 5. do 6. dohodkovni razred in 120,00 € za 7. do 8. dohodkovni razred . Prednost bodo imeli otroci iz družin z nižjimi dohodki.

Otroka lahko prijavite tudi na samoplačniško letovanje. Cena za 8 dni je 328,00 €, za 7 dni pa 287,00.

Podpisane in v celoti izpolnjene prijavnice s prilogami pošljite čim prej oziroma do 22. 5. 2019 oziroma do zapolnitve mest. Otrokom, ki jim bo letovanje odobreno, bomo v drugi polovici junija poslali na dom položnico z ostalimi navodili, prispevek pa bo treba plačati najkasneje do 5. 7. 2019.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na tel. 01/7811-630 ali 051/380-351 ali na e-naslovu: grosuplje.ozrk@ozrks.si.

Podeli:

Obvestilo

Tečaj prve pomoči za bodoče voznike bo jutri, v torek, 23. 4. in sredo, 24. 4. 2019 ob 16. uri v prostorih GROŠ študentski klub, Industrijska cesta 1G.
Izpiti bodo v petek, 26.4.2019 ob 15.30.
Še vedno se lahko prijavite preko spletne prijavnice:

https://goo.gl/forms/3oZaht9vU4YJTkgh1

Cena tečaja in izpita je 84,36 €, samo tečaja 28,72 €, samo izpita 55,64 €. Znesek nakažite na TR: SI56 0202 2001 6581 140, sklic 00 2019, namen: PRIIMEK IN IME KANDIDATA. Potrdilo o plačilu prinesite s seboj.

Podeli:

Zahvala krvodajalcem

Spomladansko krvodajalsko akcijo zaključujemo z veliko hvaležnostjo vsem, ki so se odzvali: v ponedeljek 126 krvodajalcev v Grosupljem, v torek 71 v Dobrepolju in v sredo 163 v Ivančni Gorici, skupaj 360 krvodajalcev. Za primerjavo: leta 2013 je v treh dneh prišlo darovat kri 509 krvodajalcev.

Na krvodajalski akciji v Dobrepolju smo čestitali Jožetu Zrnecu za 50-krat darovano kri. Pri "okroglem" odvzemu so ga pospremili tudi nekateri člani PGD Zdenska vas.


Hvala tudi vsem prostovoljcem za pomoč, Študentskemu klubu Groš za obveščanje mladih, šolam in Občini Grosuplje pa za prostor.

Podeli:

RAZPIS ZA VODITELJE IN PEDAGOŠKEGA VODJO NA ZDRAVSTVENEM LETOVANJU IN KOLONIJI OTROK NA DEBELEM RTIČU 2019

RAZPIS ZA VODITELJE IN PEDAGOŠKEGA VODJO NA ZDRAVSTVENEM LETOVANJU IN KOLONIJI OTROK NA DEBELEM RTIČU 2019

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Grosuplje organizira na Debelem Rtiču osemdnevno zdravstveno letovanje in kolonijo otrok od 13. 7. do 21. 7. 2019. K sodelovanju vabimo prostovoljce/ke za vodenje skupin otrok in mladostnikov starih od 5 do 19 let. Kandidati morajo izpolnjevati naslednje pogoje:

- starost najmanj 20 let

- študentje in diplomanti pedagoške, zdravstvene ali druge ustrezne smeri

- izkušnje pri delu z otroki

- znanje osnovnih plavalnih veščin

Prijave zbiramo do 7. 6. 2019 preko spletne prijavnice na:

https://forms.gle/Sw5DNkJZLZ63SSog6

ali na naslov RKS - Območno združenje Grosuplje, Taborska cesta 6, 1290 Grosuplje in preko e-pošte: grosuplje.ozrk@ozrks.si. Dodatne informacije na tel. št 01 781 16 30 ali  051 380 351.                                           

Podeli:

TEČAJI PRVE POMOČI ZA BODOČE VOZNIKE MOTORNIH VOZIL

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Grosuplje (v nadaljevanju RKS - OZ Grosuplje) ima na podlagi Zakona o Rdečem križu že vrsto let javno pooblastilo za organiziranje tečajev in izpitov iz prve pomoči. RKS - OZ Grosuplje izpolnjuje pogoje za izvajanje tečajev in izpitov iz prve pomoči, ki jih določa Pravilnik o usposabljanju in izpitu iz prve pomoči za kandidate za voznike motornih vozil ter pogojih, ki jih mora izpolnjevati pooblaščena organizacija v primeru usposabljanj iz prve pomoči. Ministrstvo za zdravje za območje Občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje ni pooblastilo nobene druge organizacije za izvajanje tečajev prve pomoči za kandidate za voznike motornih vozil.

Šola vožnje Vito L d. o. o., ki deluje na območju navedenih občin, izvaja tečaje prve pomoči brez pooblastila za izvajanje navedenih tečajev, kar pomeni, da jih izvaja nezakonito. Poleg tega ima višjo ceno tečajev, kot jo za celotno državo določa RKS, kandidate pa na izpit odpelje v Ribnico, čeprav RKS - OZ Grosuplje vsak mesec izvaja tečaje in izpite iz prve pomoči v Grosupljem.

Zavedamo se, da kandidati lahko prosto izbirajo, ali se bodo tečaja udeležili ali ne in kje bodo opravljali izpit, vendar so v konkretnem primeru kandidati zavedeni, da tečaj opravlja Rdeči križ Slovenije, saj uporablja kopije gradiva z znaki Rdečega križa brez dovoljenja lastnika. Dejansko tečaj izvaja Šola vožnje Vito L d. o . o. tudi brez ustrezne licence za predavatelje prve pomoči in prejme za navedeno storitev plačilo. Kandidati šele kasneje izvejo, da bodo izpit iz prve pomoči opravljali v Ribnici, kar pomeni za kandidate veliko izgubo časa.

Kandidatom za voznike svetujemo, naj izberejo kvaliteten tečaj, ki ga izvaja Rdeči križ Slovenije preko območnih organizacij Rdečega križa, saj po naših podatkih trenutno nobena druga organizacija v Sloveniji nima pooblastila Ministrstva za zdravje za izvajanje navedenih tečajev. Kvalitetno pridobljeno znanje bo služilo nudenju prve pomoči poškodovanim ali nenadno obolelim, s čimer boste lahko reševali življenja.

Podeli:

Podelitev priznanj krvodajalcem

"Človek se samo zato rodi, da drugemu kaj dobrega stori".
Danes smo se v Gostišču Krpan zahvalili krvodajalcem jubilantom iz Občine Grosuplje. Špela Hočevar, ki je povezovala kulturni program, je tudi promotorka krvodajalstva med mladimi. Predstavila nam je Klub 25 in Klub 100 kapljic. Z glasbo sta srečanje obogatila Urška Forštnarič in Samo Udovč - Via musica. Najvišje priznanje je prejel Anton Laknar za 90-krat darovano kri. Vsi prisotni slavljenci so skupaj kri darovali kar 730-krat. To pa je dosežek, za katerega smo hvaležni in ponosni!

Podeli:

Zbor članov 2019

Na Zboru članov v Temenici smo se zahvalili prostovoljcem za ogromno - kar 10.000 prostovoljnih ur opravljenega dela za pomoč najšibkejšim.

Podeli:

Nujno obvestilo: GOLJUF

V petek, 22.2. je v Šentvidu pri Stični, v ponedeljek, 25. 2. 2019 pa na Cikavi goljuf pobiral prispevke za družino iz Dobrepolja, ki naj bi pogorela. Imel je blok in ponarejen žig rdečega križa. Je nižje postave in črnih las. Ne nasedajte, ne dajajte mu denarja in takoj pokličite policijo na 113. 

Podeli:

Tečaj prve pomoči na delovnem mestu

bo v sredo 6. 3. 2019 od 10.00 do 15.30 v Grosupljem. Prijave in informacije na grosuplje.ozrk@ozrks.si in na 01 7811 630, 051 380 351

Podeli:

Vabilo

OBMOČNO ZDRUŽENJE G R O S U P L J E vabi na KRVODAJALSKO AKCIJO

V PONEDELJEK, 15. 4. 2019 OD 7. DO 13. URE V DRUŽBENEM DOMU GROSUPLJE


V TOREK, 16. 4. 2019 OD 7. DO 12. URE V OSNOVNI ŠOLI DOBREPOLJE, VIDEM-DOBREPOLJE


V SREDO, 17. 4. 2019 OD 7. DO 13. URE V SREDNJI ŠOLI JOSIPA JURČIČA V IVANČNI GORICI

V PONEDELJEK, 21. 10. 2019 OD 7. DO 13. URE V DRUŽBENEM DOMU GROSUPLJE


V TOREK, 22. 10. 2019 OD 7. DO 12. URE V OSNOVNI ŠOLI DOBREPOLJE, VIDEM-DOBREPOLJE


V SREDO, 23. 10. 2019 OD 7. DO 12. URE V OSNOVNI ŠOLI FERDA VESELA V ŠENTVIDU PRI STIČNI


V ČETRTEK, 24. 10. 2019 OD 7. DO 13. URE V SREDNJI ŠOLI JOSIPA JURČIČA V IVANČNI GORICI

S seboj prinesite osebni dokument s fotografijo.

SKUPAJ REŠUJMO ŽIVLJENJA!

Podeli:

KORK TEMENICA V LETU 2018

Pa je leto spet naokoli in želimo podati poročilo za leto 2018.

Začeli smo že  5. januarja 2018 s pogostitvijo in podelitvijo priznanj našim zvestim krvodajalcem jubilantom. Pri Fajdigovih na turistični kmetiji smo se zbrali Svet KS Temenica, kulturno, športno, Gasilsko društvo Temenica, g, Franc Horvat, predsednik RKS - Območnega  združenja Grosuplje in prostovoljke KORK Temenica, da počastimo tri naše jubilante in se jim zahvalimo za pogumna dejanja za pomoč drugim, seveda pa smo tudi mi ponosni, da so del naše KS Temenica.

PRIDRUŽITE SE TEM NAŠIM PLEMENITIM DAROVALCEM!

Prostovoljke smo zbirale prostovoljne prispevke in članarino, za kar se lepo zahvaljujemo darovalcem, saj s tem pomagamo sokrajanom, ki so se znašli v kakšni težki preizkušnji, izgubi dela, bolezni....

Našim bolnim, socialno šibkim družinam in posameznikom smo štirikrat delile hrano iz Evropskih skladov enkrat pa podarjeno hrano. HVALA DONATORJU ZA TO LEPO GESTO!

V decembru smo delile  pakete za otroke preizkušenih družin BOŽIČEK ZA EN DAN. Razveselile smo dvanajst otrok. HVALA VAM BOŽIČKI, POKLON VAŠEMU DELU!

Kot vsako leto smo tudi v letu 2018 s KS Temenica obiskale in skromno obdarile vse naše osemdeset letnike, bolne in naše krajane v domovih starejših občanov.

Januarja letos pa smo v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Temenica že spet pripravili srečanje in podelitev priznanj štirim krvodajalcem jubilantom iz naše Krajevne skupnosti. Dobitniki priznanj so skupaj darovali kri 210 – krat, kar znese 105 litrov krvi.

Še enkrat prisrčna zahvala vsem našim krvodajalcem, darovalcem prispevkov in članarine v letu 2018. Za vsako dobro dejanje smo  bogatejši in to naj nam bo vodilo za prihodnje!

Predsednica KORK Temenica

Nada Hribar

 

Podeli:

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 3. november 2016

Vlada umaknila obravnavo Zakona o tujcih

Nedelja, 6. november 2016

Zmaga na vsak način

Petek, 28. oktober 2016

Teden solidarnosti 2016

Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad